onsdag 30 april 2008

Detroit


Vi hade tagit en jättebillig resa till Florida. Miami Beach i december; ljumma vindar, smutsigt hotell, dyra restauranger och art deco. Allt är konstgjort och plastigt. Tanterna har verkligen rosa hår. Vi hyrde bil och åkte till Key West som hade mindre smuts och mer turister. Vi förstod aldrig riktigt vad det var menigen att man skulle göra i Florida, om man var över 12 och under 80 år.

Men det var varmt och skönt, vi var nygifta utan pengar men med en bebis i magen.

Hemvägen gick med våra mycket billiga biljetter via Detroit. När vi landade var det snöstorm och vi blev fast. Vi fick ett rum högt upp i ett hotell mitt i Gotham City.

Vädret klarnade, vi byltade på oss allt vi hade och försökte gå en promenad. Det var smällkallt ute, klarblå himmel och på andra sidan den frusna floden såg vi Kanada. Men inte en människa. Det var knappt ens någon trafik fast vi befann oss mitt i Motor City. Snön gjorde att det var märkligt tyst. Några enstaka taxibilar, snygga, höga 20-tals-skyskrapor, kontor och hotell - men inga restauranger, affärer, människor. Det kändes som vi befann oss mitt i en amerikansk katastrof-film efter att neutronbomben har smällt. Staden som tydligen har ett sådant fantastiskt uteliv, med en musikhistoria som sträcker sig från Motown till Housens födelse, en mer öde stad har jag aldrig sett. Kommer Detroitborna bara ut efter att det blivit mörkt? Vi tog någon slags skyrail runt stan för att se om "centrum" fanns någon annastanns men det såg likadant ut överallt och vi var nästan de enda passagerarna. Vi åkte två varv för säkerhets skull.

Till slut såg vi en blinkande skylt och gick in: "Casino". Det var där alla var. I en fönsterlös gigantisk lokal satt hundratals människor i joggingoveraller, med hinkar fyllda med mynt och drog i enarmade banditer, klockan två på eftermiddagen.

Vi köpte varsin varmkorv och gick hem till hotellet.

Om jag skulle försöka föreställa mig hur det skulle kunna vara att vara i Limbo, då tänker jag mig en vintereftermiddag i downtown Detroit.

Fler vackra foton av Detroits förfall hittar ni hos fotograferna Yves Marchand Och Romain Meffre
"A work on contemporary ruins and urban archeology".

Inga kommentarer: