torsdag 6 november 2008

Patriotism

Nu kommer det ju givetvis en formlig flodvåg av postvals-analyser från i princip varenda politisk skribent på jordklotet. Eller snarare från i princip varenda skribent. Eller från alla som överhuvudtaget lärt sig stava (någorlunda). Jag ska bara tipsa om två:

Den här i Slate av Anne Appelbaum..
Och den här av Messerschmitt (TBFKAEM).

Båda handlar om patriotism. Det finns en speciell sorts amerikansk patriotism och jag håller med Appelbaum om att många amerikaner är lättade över att äntligen kunna vara stolta och patriotiska igen. "Där ser ni Europa vi kan de ni inte kan, välja en statschef som inte är av europeiskt ursprung. Vi är moderna, öppna och vi har världens bästa land!"

Även om både fransmän och svenskar i hemlighet tror att de bor i det bästa av länder (svenskar för att de har lång föräldraledighet, fransmän för att de har godast ost) så säger man det inte högt på samma sätt. I Sverige har vi svenska flaggor vid sommarstugan, i Frankrike hänger Tricoloren enbart på offentliga byggnader. Här finns den självklart på förskolan, i mataffären, i skyltfönstret på Gap, ut genom köksfönstret, hos frisören, på jobbet, you name it.

Inga kommentarer: