fredag 15 juni 2007

För vi har tagit studenten...

Häromkvällen gick ett debattprogram på TV som handlade om franska som hotat språk. Det var de vanliga diskussionerna om att "ungdomarna" inte längre kan prata och skriva. SMS och chatt fördärvar språket, ingen skriver ordentligt utan det är bara förkortningar, fonetisk text och slang.

Samma gamla trötta diskussion som vanligt alltså. Jag tycker nog att det tyder på kreativitet att använda sitt språk på ett nytt sätt. Om man jamför med Sverige där man väl allt som oftast har samma diskussion tycker jag nog att man borde lugnas av att i veckan 600 000 elever skriver sin studentexamen.

Studenten, le baccalauréat, består av en rad skrivningar i olika ämnen, samma över hela landet och rättade anonymt. Först ut är alltid filosofiskrivningen, det var i måndags. Det är viktigt här och omnäms alltid på TV-nyheterna, då får alla i ens närhet tillfälle att minnas sin egen (mycket svårare än dagens givetvis) filosofibac...

Jag blir alltid lika imponerad. 600 000 17-åringar som i flera timmar skirver en filosofiuppsats. I snygg skrivtsil, med bläckpenna alt. reservoarpenna.

Ämnena är lite olika beroende på vilken inriktning man går men alla skriver en filosofiskrivning, även om man går teknisk eller konstnärlig linje.

2007 års filosofiämen:

- Toute prise de conscience est-elle libératrice ?
- Les œuvres d'art sont-elles des réalités comme les autres ?
- Expliquer un extrait de Ethique à Nicomaque d'Aristote sur le thème de la responsabilité.
- Le désir peut-il se satisfaire de la réalité ?
- Que vaut l'opposition du travail manuel et du travail intellectuel ?
- Expliquer un texte de Hume extrait d'Enquête sur les principes de la morale sur le thème de la justice.
- Peut-on en finir avec les préjugés ?
- Que gagnons-nous à travailler ?
- Expliquer un texte de Nietzsche extrait de Humain, trop humain sur la morale.
- L'art nous éloigne-t-il de la réalité ?
- Peut-on se passer de l'Etat ?
- Trois questions issues d'un texte d'Epictère sur la liberté.

Däremot finns ingen studentmössa, diplomceremoni, caper, baler eller lövade lastbilar med skrålande ungdomar. Och definitivt ingen smörgåstårta...

Läs mer i Le Monde: Le bac

Inga kommentarer: