lördag 14 mars 2009

Come, walk with me

Vill ni följa med mig på promenad? Här kommer en liten bildserie av vad jag passerar på väg hem från jobbet. Det här skulle kunna bli en bloggutmaning, fotodokumnetara din "skolväg", man skulle nog få se allt möjligt kul!

Den här osannolika receptionen finns i vårt kontorshus. Vi har två kontorsrum i ett gigantiskt hus som hyser en massa företag. I julas hängde en krans som säkert var två meter i diameter istället för flagg-tavlan på väggen. Jag tror tavlan kom upp efter 9/11.

Gathörnet utanför kontoret. Övervallt på Manhattan, precis som i resten av USA, finns det kyrkor. Enda skillnaden är att här ligger de inklämda mellan skyskraporna vilket ofta ser rätt kul ut för de har alltid klassisk kyrkarkitektur även om jag undrar om de alltid är så gamla. Det tydligaste exemplet är kanske St Paul's Chapel som ligger precis bredvid Ground Zero och klarade sig undan attacken utan ens ett krossat fönster.

Här har vi då den berömda Strand Bookstore, ser ni hur böckerna trängs i fönstren?
Union Square, jag borde förstås tagit en bild när det är "Farmer's market". New York-borna är mycket stolta över sin Farmer's market. När vi berättar var vi bor säger folk "Vilken tur ni har, då kan ni gå på Farmer's market på lördagarna!" Att handla på Farmer's market är det mest bobo, bohemian chick eller Brommatrendiga man kan tänka sig.

Det består av en 20-30 stånd med cider, honung, blommor, getost, dekorativa videungsstånd, ja det mesta utom det som jag tänker på när man säger bönder, till priser som ligger någonstans mellan kilopriset på guld och platina (okey då det finns en del äpplen och potatis också). Men eftersom allt är odlat utan den minsta lilla tillsats, gödning eller växthus och uppgrävt med en spade gjord av tovad träflis i de rätt hårda klimatet i uppstate New York så bidde det väl bara tre tomater och då måste man ju sälja dem dyrt. Bönderna är alla runt 30 med dreadlocks, charmig huvudduk, äppelkinder och iphones.

Nu är jag kanske onödigt raljerande för det är ju bra att man kan köpa biodynamsikt odlade grönsaker men har man bott i Paris (eller vid Skärholmens Centrum eller Hötorget) så blir det hela lite skrattretande. Vi hade tre marknader inom gångavstånd med säkert fem gånger så stort utbud och till tre gånger lägre priser i Paris.

Nu har vi svängt in på vår gata. Den här bilden får illustrera de otaliga mathak som finns här. Om det finns sju boklådor finns det säkert minst 50 utskänkningsställen mellan mitt jobb och hem. Av alla de sorter, som de här t ex: Dogmatic The Gourmet Sausage System och Chop't The Creative Salad Company (om det är något våra vänner amerikanerna inte lider av är det den europeiska rädslan för att verka pretentiös), bredvid ligger helt otrendiga kubanska kedjan Havana central. Mitt emot finns en pizzeria, en Starbucks, en gourmetkrog...

Presidenten säljer fortfarande.

Nu snabbar vi oss över 5th Avenue där verkligen finns så här många taxibilar mest hela tiden. Ni ser Empire State builiding i bakgrunden.



Om man ska tro Wikipedia är New York City jordens största judiska stad (alltså den stad som har flest judiska innevånare ). Ungefär en fjärdedel är aktivt troende, de flesta är av azkhenasiskt ursprung men även serafader och snabbt växande hasidiska, ortodoxa grupper finns (jag har ingen aning om hur man stavar de här judiska gruppernas namn på svenska, ni får ursäkta). Häromdagen stod jag bredvid en ganska ung ortodox jude på tunnelbanan. Han hade hatt, helviltväxande skägg (tom runt hela nacken!) och svart rock. Han stod och läste i en gammal inbunden bok och plötsligt såg jag att han hade två hål i örat! Tror ni han hade omvänt sig till ortodox judaism efter ett vilt ungdomsliv med örhängen eller får de ha hål i öronen? De kanske ska ha hål i öronen? Nyfiken blir man ju!
Framme vid sjätte avenyn har vi mer mat fast i mobila utskänkningsställen. Sådana här små lastbilar, eller ännu mindre "food carts" som säljer falafel, pretzels, korv, glass och allt möjligt finns överallt. I det här gathörnet brukar det finnas en i tre av fyra hörn, billigt men med ojämn kvalitet om man inte har provat sig fram till sin favorit. Är Latin Fast Food kosher förresten?

Ja, nu är vi framme. Det här husen ligger snett emot vårt hus. Välkommen in på en fika om ni har vägarna förbi!

Så vad såg du på väg hem från jobbet?

4 kommentarer:

fransyskan H sa...

Herre min dag. Efter dessa 2 inlägg fâr jag ännu mer lust att äntligen upptäcka NY! Dessutom blir helt klart minsta lilla plats ännu mer attraktiv i sân fantastisk vârsol du fângat (dvs, dâ redan minsta lilla plats blir det, blir gator som dessa det till max...)!

Trodde nog faktiskt inte bokhandlarna var sâpass mânga att de verkar trängas i varje gathörn även "over there". (Paris gör en bortskämd och man lever tillslut i en värld där man tror att inget slâr Paris och att Paris är världen...).

Själv tog jag steget ât andra hâllet - frân stor stad till mindre stad och tycker det är underbart i sig (och blev även här förvânad över att "bokhandlarna trängs i varje gathörn", eller nästan. Haha. Förutfattade meningar)...
Men stor stad är nu en gâng stor stad - och allt magiskt det för med sig.

Blir nyfiken: känns Paris pytte, âlderdomligt och nästan lite omodernt i detta vârljus...?

Charlie Truck sa...

Tack, fast jag tycker inte att jag tagit speciellt insmickrande foton, vanliga gatscener liksom. Det finns betydligt tjusigare fotoobjekt om man vill!

Nej, Paris känns varken ålderdomligt eller omodernt faktiskt. Vilket jag kunde tycka ibland när jag var på plats! Det känns litet geografiskt, men inte kulturellt eller socialt. Vissa saker känns tom modernare (velib t ex).

Framförallt känns det annorlunda och jag kan inte säga (än) om jag föredrar den ena staden framför den andra. Men man måste väl inte nödvändigtvis välja mellan glass eller choklad heller?

fransyskan H sa...

Absolut inte! (tvunget att välja mellan glass och choklad).
Men vad gäller gatuscenerna sâ är det just det som gör charmen i dina bilder - tycker jag!

Jorun sa...

Min promenad till jobbet är så kort, men jag ska försöka komma ihåg kameran så ni får se hur det ser ut i de här krokarna.