lördag 7 mars 2009

Boklådor

Schampoo Rising har återuppstått! Och verkar vara i fin form.

Det kanske är orättvist att jämföra Stockholm med London eller New York, det finns ju betydligt fler potentiella bokköpare i de större städerna, men nog finns det många boklådor här. Bara på den kvart det tar mig att gå hem från jobbet passerar jag minst fyra stycken.

Bäst är ärevördiga Strand Book Store . "18 Miles of Books " - New York's independent landmark book store for over 75 years, featuring a tremendous selection of used, new, rare, collectible and out-of-print titles in all subjects featuring the city's largest collection of art and photography books. Det är en gammal, ful, otrendig, stor lokal där böckerna ligger i högar, på hyllor och nästan på golvet . Och inga doftljus jag lovar. Sedan går jag förbi två olika Barnes & Nobles som är rätt klassiska kedje-boklådor men med ett helt okey utbud av iallafall den aktuella utgivningen. Sist men inte minst har vi en förtjusande barnbokhandel Books of Wonder med tillhörande cupcake-café. Vi brukar gå dit efter skolan ibland, man kan sitta på små pallar och bläddra i böcker hur länge man vill, lite som att gå till biblioteket. Trevlig personal har de också och jag brukar försöka köpa åtminstone en bok varje gång vi går dit för det har varit oroväckande ont om kunder på sista tiden. Och vart ska det 50-åriga kvinnliga bokhandelsbiträdet få jobb om hon får sparken därifrån? Den ekonomiska snålblåsten tär hårt på specialistbutikerna även i våra relativt välbärgade kvarter. Det hela känns väldigt mycket You've got Mail.

Uppdatering: Jag skrev det här inlägget ur minnet och när jag gick hem idag kollade jag och insåg att jag missat minst tre boklådor. Först en Virgin Megastore som väl får räknas, sedan Skyline Books & Records, ett litet antikvariat som ser ut precis som antikvariat bör göra och så sist men inte minst jättefina Idleewild Books, en resebokhandel (ok, jag far gå en liten omväg då, men den är så fin så jag ville ha med den! Kolla de fina jordgloberna i fönstren). Så det blir 7 boklådor på 20 minuters promenad: 1 mycket välsorterad oberoende bokhandel, 1 bok/musik/media tempel, 2 stora kedjebokhandlar med mycket facklitteratur, 1 antikvariat, 1 barnbokhandel och 1 resebokhandel. Och jag har säkert missat någon.

För specialintresserade eller den som planerar en resa hittade jag den här artikeln i New York Times om oberoende boklådor samt den här listan.