tisdag 16 juni 2009

Frak!

Eftersom jag nu ändå inte har någon värdighet kvar kan jag ju också avslöja att jag slukat hela Battlestar Gallactica-serien i ett svep. Har den gått i Sverige? Battlestar Gallactica är en remake av en sci-fi-serie från 70-talet.

Människorna uppfann robotar som började tänka själva och som i princip utrotar mänskligheten. Har ni hört den förut? 50 000 människor finns kvar och de svävar omkring i rymden, slåss mot robotarna (som numera visar sig se ut som människor och även har sleeper cells) och försöker finna en mytisk planet kallad Jorden. Lite yxigt är det ibland och serien har en massa mer eller mindre krystade referenser till nutid med minnesväggar precis som efter 9/11, insurgents, religiösa fanatiker och självmordsbombare. Bara det att the insurgents är människorna och de är också "vi" som blir terrorister för att kämpa mot ockupanterna.

Mycket moraliska grubblerier som tex: Ska man förbjuda abort när mänskligheten nästan är utrotad? Är det försvarbart att tortera en robot som har samma smärtsensationer som en människa? Ska militären ta beslut "för folkets bästa" ? Ska makten anvädna religion till att ge människor hopp (eller för att lugna dem)?

Nåväl, det som jag tycker är roligast är att de har ett "nyspråk". T ex säger de Gud i plural för den dominerande religionen har flera gudar. "Thank gods" låter väldigt märkligt. Sedan har de smarta manusförfattarna hittat på ordet "frak" som ersätter den säkert vanligaste amerikanska svordomen. Frak har samma betydelse både i bokstavlig och bildlig bemärkelse som sin förebild och de använder det hela tiden. Kolla här. Frak you! What the frak?, Oh, frak! Och min favorit: motherfrakker. Efter ett par avsnitt har man slutat fnissa till och "hör" liksom originalordet istället. Men eftersom det här är Amerika och de inte använder det ord som svartlistats slipper de "beepet" som alltid annars hörs så fort någon använder ett kraftuttryck i TV.

Alltså ordet används i exakt samma betydelse och alla vet vad som menas men ändå är det "ofarligt". Only in America, my friends, only in America.

2 kommentarer:

Jonas sa...

BG är en fantastisk serie och har fyllt det tomrum som Arkiv-x och Millenium lämnade. Den lades dessutom ner i tid. Har du börjat titta på Caprica än?

Charlie Truck sa...

Jag har aldrig gillat Arkiv X och vet inte vad Millenimu är för serie. Jag känner att det här inlägget blev lite fel, jag ville egentligen försöka förstå varför jag fastnade i BG sagan, jag tror inte jag är en typis målgrupp.

Menjag skrev nog inte riktigt klart innan jag publicerade...

En anna grej som man direkt tänker på är att det är så mycket kvinnor. Presidenten, den bästa stridspiloten, amiralen och hälften av fienderna är alla kvinnor. Det betyder säkert bara att det är cirka fifty-fifty men man ser det direkt.