söndag 31 augusti 2008
Gustav
fredag 29 augusti 2008
Dagens citat
David Carr - "The Night Of The Gun".
Det är inte en självbiografi, eller inte bara. Carr har ägnat tre år åt att utföra undersökande journalistik på sitt eget liv. Han har efter 20 år sökt upp och intervjuat vänner, kollegor, socialarbetare, flickvänner, advokater, släkt, terapeuter, hans barns fosterföräldrar, vårdpersonal ja alla som hade kontakt med honom när han var svårt kokainberoende. Hela tiden blir han tvungen att inse att hans minnen inte alltid är sanna, utan bara en del av sanningen. Sanningen är ofta betydligt värre än han minns den. Och så skriver han fantastiskt bra.
Läs ett utdrag: Me and my girls och kolla in bokens ambitiösa website.
A la maison
Igår gick vi knappt ut på hela dagen, barnen ville inte, jag ville inte. Vi har haft ett tremannafritids här i en månad nu och vi börjar tröttna. Zoo, muséer, båtutfärd, bada och parken, parken, parken. Det är förstås en förmån att få umgås med sina barn 24 timmar om dygnet en hel sommar men nu behöver vi göra något annat. Framförallt behöver barnen kompisar, och jag med. Fördelen är att alla är peppade för skolan på tisdag, det ska bli så skönt med lite rutiner.
Men det fick mig att tänkt på att vi trivs här hemma. Jag som var så stressad när vi valde lägenhet, nu känns den helt självklar. Samma med kvarteret, inte New Yorks mysigaste eller trendigaste men levande och redan vårt. Dessutom är saker som gjorde oss tveksamma inte något problem alls, som att barnen delar rum. De har aldrig gjort det tidigare men de har varken protesterat eller haft problem att somna. Och alla möbler och grejer som finns i en container någonstans i Le Havre börjar kännas rätt onödiga. Behöver vi egentligen fler än fyra gafflar? Och ett helt tomt vardagsrum är ett utmärkt dansgolv alternativt bilracingbana.
Annars så såg jag ju talet igår förstås men det har ni väl redan läst om överallt. I vilket fall är han en bra talare Obama, och showen var så mycket show det kan bli. Han pratade mycket om arbetare, klassklyftor, healthcare men också försvar, patriotism och enligt min smak alldeles för mycket om sin familj och uppväxt. Men så är det nu här, de väljer en person i första hand, inte ett program. Det verkar som om demokraterna lyckats med sitt konvent iallafall och jag måste erkänna att det är första gågen jag suttit fyra kvällar i rad och lyssnat på politiska tal. Och nästa vecka börjas det om igen.
torsdag 28 augusti 2008
Stoiska kvinnor
- You love her more, don't you?
- No, not more, just longer.
Det tycker jag förstås pga The way we were, romantiskt drama när det är som bäst.
Sedan kom jag på att Meryl Streep också spelar sådana roller, både i Out of Africa och i Broarna i Madison County. Intelligenta och attraktiva kvinnor som reagerar med stoiskhet när de blir lämnade eller lämnar.
Skrivs det inga sådana manus längre? Är det bara kvinnor födda före 1955 som kan spela de här rollerna? Jag kan inte tänka mig Julia Roberts inte få prinsen. Men visst är en romantisk film som slutar olyckligt alltid mycket bättre?
Ta fram näsdukarna och kolla in det här:
Och, ja, ja jag tittar på konventet, men Obama har inte börjat än. De där timmarnas haussande innan är rätt sega.
onsdag 27 augusti 2008
Dagens citat
Bill Clinton
He hasn't lost the touch.
Uppdatering: Jag tyckte Bill var bra, han pratade faktiskt rätt lite om sig själv och desto mer om Obama. Biden var lite blek dock, han drog om möjligt ännu mer växlar på sin familj (sonen ska snart till Irak och gamla mamma satt på läktaren) än de tidigare. Jag vill få lite idéer och förslag nu, vad ska de göra när de vunnit valet?
Gelin på Svd skriver bäst från Denver i svenska tidningar. Mona Sahlin bloggar på Newsmill men hon är inte alls lika intressant. Men kul verkar det!
The land of the free - if you're rich and healthy
Idag var jag på läkarundersökning med sonen för att få intyg inför skolstarten. Jag ringde till franska konsulatet (vi behövde någon som kunde översätta franska vaccinationspapper) och bad uttryckligen om tips på någon med resonabla priser. 20 minuters besök med: längd/vikt/har han några allergier?/ta blodtryck o dyl. kostade 200$! Vår försäkring täcker upp till 80€/besök vilket ju jag trodde skulle räcka galant. Givetvis saknades någon vaccinationsspruta så nu har vi tagit ett blodprov för att kolla om han är immun mot påssjuka - 308$ kostar det testet. Jag kollade precis, laboratorietester täcks till 95% som tur var.
Vissa saker känns verkligen extrema här. Jag som tyckte det var stor skillnad på Sverige och Frankrike får perspektiv. Det Europa vi tycker är så splittrat delar trots allt en hel del politiska och kulturella värderingar. Tex att det, som jag nu hört Ted Kennedy säga ett antal gånger, är en rättighet att få sjukvård, inte ett privilegium. Har något annat industrialiserat land så dålig sjukförsäkring? Att det rör sig om det rikaste landet av alla gör ju saken bara ännu mer beklämmande. Enligt den här organisationen kostar en dags krig i Irak lika mycket som healtcare för 163 525 personer (jag vet inte om dessa siffror stämmer).
Och jag som tycker att både svenskar och fransmän kan vara väl självgoda och tycka at de sitter inne med sanningen, efter ett par kvällar med ett amerikanskt partikonvent (och då är det ändå det demokratiska) framstår vi europeer som beundransvärt modesta och självkritiska. Gång på gång säger talarna saker som: bara i Amerika är ditten eller datten möjligt, bara vi amerikaner kan göra det ena eller andra. Vi bara tittar på varandra här hemma, vad pratar de om, varför skulle det där bara vara möjligt här?
Det tar nog ett bra tag att vänja sig och att lära sig tyda och förstå deras retorik. Alla verkar ju helnöjda med Hillarys tal igår och allt jag hörde var: I, me and myself. Iallafall i första halvan av talet tyckte jag att hon bara talade om sig själv. Men jag tror det där verkligen är en kulturell grej och att det inte stör någon utan att det förväntas. Hennes partisaner måste få känna sig stolta över henne. Sedan hade hon en mer feministisk vinkling än hon brukar vilket jag tror var smart, hon måste försäkra sig om att de som är besvikna att det inte blir en kvinnlig president inte stannar hemma på sofflocket.
Ikväll är det Bill Clinton och Joe Biden och på torsdag äntligen Obama. Får se vad han säger om sjukförsäkringssystemet. Om inte annat blir det nog party och ballonger och Springsteen kommer tydligen.
tisdag 26 augusti 2008
Här sitter vi
Igår gjorde vi något annat som kändes främmande, vi köpte skoluniform åt sonen. Vi har ju skrivit in honom på en fransk/amerikansk skola och där har de uniform minsann. I teorin tycker jag egentligen att skoluniform kan vara en bra idé. Delvis för att man undviker kläd/modestress men kanske också för att man undviker att lärarna behandlar en flicka i trevlig klänning annorlunda är en hängbralls- och kepsförsedd kille. Barnen blir ju anonymare och det kanske också kan vara av godo.
Det var i teorin det. I praktiken hade jag tänkt mig att det väl skulle ha någon tennsitröja med skolemblem. Hmm, det visar sig att uniformen består av grå flanellbyxor, marinblå kavaj och slips - varje dag (och de gäller även förskolan där det går 3-åringar!). Sonen är lätt...tveksam kan man väl lugnt säga. Han som normalt vägrar ha skjorta för att det är obekvämt. Vi säger att det är som fotbollströjor, det betyder att man tillhör samma lag, att man hör ihop. Och han, och vi, vänjer oss nog, när alla andra har samma kläder blir det väl normalt rätt snabbt. Och man kan ju slippa en del förhandlande om de sönderslitna jeansen verkligen går att ha en vecka till. Det gäller bara att hålla sig för skratt när han försöker fylla ut kavajen.
Värre än uniformen är att de måste ha lunch med sig varje dag. Jag försöker googla på "lunch box menues" för att förstå hur man ska kunna skapa varierade, näringsrika luncher som är tillräckligt kul för att en sju-åring verkligen ska äta dem, och inte byta ut dem mot borsgrannens chips.
Hå hå ja ja, det är slitsamt att vara en SAHM. Nu ska jag lyssna på senator Clinton.
måndag 25 augusti 2008
Dimman tätnar i kvarnen
Jag blir bara trött och rätt besviken på Newsmill, redan innan de börjat. Visst de får väl mycket trafik och visst kan de publicera provokativa artiklar men varför inte av någon som har något att säga och kan utrycka det i skrift? Var inte poängen att okända människor som hade något att säga skulle kunna få skriva, inte redan kända människor med inte speciellt mycket att säga? Jag menar spritromantik. Känns fräscht. De bloggkommetarer de också lyft upp som inlägg på Newsmill-bloggen är av åsa Jinder och Nicklas Strömstedt, inget ont i det men inte är väl det för att just de inläggen var speciellt välformulerade utan för att det är namn man redan känner igen?
Martin Jönsson verkar övertygad dock, och han har väl sett mer av slutresultatet. Men han gillar deras blogg som jag tycker är rätt jönsig, mest namedropping av olika Bonnierpersonligheter och redovisande av lunchmenyer och kontorsutsikter. Känns inte direkt som huffpost.
lördag 23 augusti 2008
Aristocats 2 - Pet Fashion Week
När vi nyss var på väg hem efter middag på mexikanen ett kvarter bort mötte vi två små hundar iförda spetsklänning, två hus senare förstod vi att de var modeller. I utställningslokalen som ligger vägg i vägg med vårt hus pågar nämligen Pet Fashion Week, "an inspiring and unique tradeshow venue for national and international pet lifestyle exhibitors and buyers".
När vi flyttade in var det en Jimmy Choo-utförsäljning där. Redan då fylldes gatan av Carrie Bradshaw-lookalikes, det ska bli spännande att spana in de tävlande i Les Poochs Poodle Challenge och the pet fashion competition Dog in the City: Pet Accessories for the Urban Pup.
Missa inte att kolla in fotogalleriet.
Ni har väl inte missat...
Jag vill också ha en kollektivblogg!
torsdag 21 augusti 2008
The soundtrack of my life
Vissa av de här låtarna har följt mig, liksom antagligen större delen av de västerlänningar som är i min ålder, genom åren. Även om jag aldrig varit något totalt fan har de varit oundvikliga. Framförallt Springsteen och U2 var gigantiska när jag var i tonåren och runt 20. Det fanns ju givetvis en massa andra spår på det här soundtracket också: Police, George Michael, Eva Dahlgren...och en hel del som sämre stått mot tidens tand.
Men idag lyssnade jag på Springsteen och tänkte på att The River fortfarande nästan får mig att gråta trots att den handlar om en verklighet jag aldrig ens varit i närheten av. En medelålders man som minns sin ungdom och hur hans liv blivit med viss bitterhet.
...and for my nineteenth birthday I got a union card and a wedding coat.
När jag var nitton åkte jag lastbilsflak med löjlig mössa på huvudet och sedan åkte jag till Schweiz som au-pair. Ändå tilltalades mitt tonårshjärta av de här texterna, antagligen av samma anledning som jag gillade Dorothy Parkers Resumé. Det var som om jag var nostaligisk för något jag ännu inte upplevt, jag tog ut ångern för hur livet blev i förskott. Melodramatisk tonårs-spleen, jag ville vara lite klädsamt cynisk och ha brustet hjärta. Samtidigt var jag ju ofta rätt ledsen och kände mig ensam, förstås. "Ensam tonåring" är en tautologi.
Now I just act like I don't remember, Mary acts like she don't care.
Så jag lyssnade på The River säkert fem gånger medans jag städade och dottern krävde "en sång som låter som den med prickar på". Sedan satte jag mig att läsa DN.
onsdag 20 augusti 2008
Charlie modebloggar
Men nu har jag tom tröttnat på mina fantastiska franska linnen. Ibland försöker jag med jeans, gympadojor och tröja men jag får alltid värmeslag efter ett par timmar och får gå hem och byta till samma gamla kjol. Jag kunde väl köpa kläder, men det finns knappt några sommarkläder i affärerna längre och jag är mer sugen på fina yllekjolar och höstjackor än sladdriga sommarkläder. Att livet alltid ska vara så komplicerat!
Annars är allt bra, stressen är över, dottern har fått förskoleplats. Efter att ha skrivit in henne på en skola långt bort i tjotahejti lyckades vi byta till en skola som ligger 150 meter hemifrån. Trevlig personal, fina lokaler (i synnerhet efter att ha sett ett ställe som inte hade ett enda fönster, det såg ut som en stor lagerlokal!), relativt hög personaltäthet, lagom ambitiösa aktiviteter och tre klasskompisar som pratar franska! Det känns jättebra, förutom de självklara logistiska fördelarna finns ju nu möjligheten at få lite kompisar i kvarteret. Skolan börjar 2:a september - stay tuned for further updates!
måndag 18 augusti 2008
WE
Söndag: Jones Beach på Long Island. Sol, sand, vågor och New York Times söndagsutgåva. Följande delar får man för 4 dollar: Huvuddel, Arts & Leisure, Travel, Book Review, Real Estate, Automobiles, Metro, Styles, Week in review, Sports, Business, The City, Veckomagasinet (50 sidor längre artiklar och reportage), Fashion (denna vecka en 300 sidor tjock modetidning). Jag törs inte gissa hur många sidor samanlagd läsning det är men det räcker hela veckan och lite till.
söndag 17 augusti 2008
Lite vilsen
- Mamma, vart ska vi flytta?
- Men vi har redan flyttat, vi ska bo här nu.
- Ja men sen, vart ska vi flytta sen?
- Men vi ska bo här länge.
- Ja, men efter länge, vart ska vi flytta då?
- Eh, det vet vi inte riktigt än.
- ....oj.
lördag 16 augusti 2008
Who's that girl?
Sedan mänskligheten tog sina första stapplande steg på den här planeten till år 2008 är alltså den kvinna som bäst försvarar sin topplacering i genialitetsrankingen bland Goethe, Mozart och da Vinci, ja vem? Hypatia?, Maria Gaetana Agnesi?, Sofia Kovalevskaya?, Marie Curie?
Nej, tydligen är det största geniet som den kvinnliga delen av mänskligheten bidragit med
- Madonna.
Om det är sant tycker jag också att vi bör bindas fast vid spisen. Madonna som fredsmäklare i Mellanöstern? Madonna som mänsklighetens hopp att lösa cancerns gåta? Madonna gör oss oberoende av fossila bränslen? With friends like Elin Alvemark, who needs nobelkomitéer och annat som påstar att det inte finns välmeriterade kvinnor? Eller föresten Madonna har ju skrivit barnböcker, vi kanske kan kräva att hon ska få det i litteratur?
Therese skriver bra om artikeln även ur ett annat perspektiv: "Det är även märkligt att hävda att Mozarts, Goethes och Leonardo da Vincis storhet skulle bestå i "en genial känslighet inför samtiden" - det är givetvis omöjligt att skapa konst i nåt slags tidsmässigt vaacum, men för att konst ska fortsätta att vara relevant efter 500 år krävs det givetvis att den gör NÅGOT MER än förhåller sig till sin samtid."
Och så fattade jag inte alls passagen om att hon satt upp afficher på sig själv naken (författaren alltså) - tyckte hon det var ett bevis på genialitet eller inte?
Uppdatering: Nu har jag läst om artikeln och inser att hon väl enbart pratar om konstnärlig genialitet (även om hon inte skriver det). Så jag får väl ta tillbaka det där om att stanna i köket då. Men ändå, skulle Madonna vara kvinnosläktets mest betydande bidrag till konsten? Eller hon kanske snävar ner det ännu mer till den artist som bäst läser sin samtid? Men då tycker jag att We were the Mulvaneys säger betydligt mer om vår tid än Bedtime Stories (de publicerades ungefär samtidigt).
Här får Elin en liten läslista av mig, den tog mig fem minuter att googla fram och jag undrar om det inte finns ett antal farliga medtävlare till titeln det största kvinnliga geniet genom tiderna gömda här. Eller menade hon egentligen det största kvinnliga marknadsföringsgeniet inom musikindustrin under sent 1900-tal /tidigt 2000-tal? Man då kunde hon väl skrivit det?¨
Women artists Wikipedia
Women artists links
Museum of women in the Arts
Women composers
The celebration of women writers.
Uppdatering 2: Jag tror att det jag verkligen inte kan smälta med den här artikeln är hur otroligt sexistisk den är. Tänk er att någon på allvar skulle hävda at David Bowie är det största manliga geniet genom tiderna.
Lördagmorgon
Familjemedlemmarna befinner sig i olika stadier av påklädning, barnen leker affär i sitt rum, maken kollar OS-resultat, jag tittar på grannarna. Mitt emot oss har lägenheterna jättestora fönster och det är som att titta in i ett dockskåp att se de olika familjerna vakna till liv, göra frukost, leva sina liv. Kvinnan mittemot sitter också vid sin skärm medans hennes son hoppar på sängen. Nu vänder hon sig om, ska hon säga åt honom att hon behöver vara ifred och skriva klart? Hon kanske bloggar? Nej, de skrattar och nu går de ut ur rummet tillsammans. Man skulle kunna gör en Hitchcock-rulle här. Eller skriva en novell om kvinnan som aldrig blir klar med sin avhandling/uppskovsansökan till kronofogden/Dear John-brev/kondoleansemail/adoptionsansökan/internetshopping/jobbansökan för att hennes son hoppade på sängen. Sedan ringde telefonen och hon fick jobbet/fick sparken/förlät mannen/fick dödsbudet/blev bortbjuden/fick testresultaten... Och vem vet vad som hände sedan?
Vi har fortfarande runt 27 grader varmt och otroliga åskväder nästan varje dag. De kommer snabbt, på en kvart har himlen blivit svart och det börjar mullra. Sedan vräker regnet ner, och jag menar verkligen vräker. På tropiskt vis. En halvtimme senare är det över och solen tittar fram igen.
Ja just det, för er som följt följetongen: vi skrev in dottern på en förskola i torsdags. Den ligger långt bort men verkade vara det bästa alternativet. I går gick vi plötsligt förbi en skola vi inte visste om på en tvärgata 150 meter från lägenheten, jag ringde, de har plats. Jag ska dit på måndag och så fick jag sudda bort bocken jag hade gjort framför "förskoleplats" högst upp på min mentala to-do lista.
När jag vaknade i morse tänkte jag på på första gången jag kysste en pojke, plötsligt välde en flod minnen upp från när jag var 10-11. Jag undrar vad jag drömt?
Nu börjar det hoppas på sängar här snart. Tror ni telefonen ringer?
fredag 15 augusti 2008
Dumstrut
Vad skulle jag dit och göra? Men de verkade ju ha så roligt de där insatta och ingen hade kommenterat på det här inlägget än. Nu inser jag att inläggen är modererade och att de bara inte är publicerade ännu. Det betyder att mitt fåniga inlägg kommer at vara nummer 15 när diskussionen redan tagit en helt annan vändning och nått en annan nivå.
Jag skulle så gärna vilja vara lite mer bildad och jag har så svårt att göra något åt det. Jag läste företagsekonomi, marknadsföring och franska på universitetet. Ni fattar? Inte riktigt de studier landets intelligentia skulle ägna sig åt. Och vad i allsindar gjorde jag på gymnasiet? Jag minns ingenting. Det känns som om jag skulle behöva minst två års heltidsstudier vardera i ämnena: filosofi, historia, statskunskap, religionshistoria, geopolitik, konstvetenskap, litteraturhistoria och säkert ett par ämnen till innan jag ens kommer med i matchen. Innan jag ens börjar kommentera på vissa bloggar.
Men livet är långt right?
torsdag 14 augusti 2008
You know where you heard it first...
Idag från New York Times:
"Sites aimed primarily at women, from “mommy blogs” to makeup and fashion sites, grew 35 percent last year — faster than every other category on the Web except politics, according to comScore, an Internet traffic measurement company. Women’s sites had 84 million visitors in July, 27 percent more than the same month last year, comScore said."
Sen kan jag ju tycka att det är trist att man alltid måste kategorisera alla bloggar som mammabloggar, kvinnobloggar, dagboksbloggar, politikbloggar etc. Men, men vårt behov av segmentering verkar oändligt...
Charlie's view in Wordle
(klicka på bilden)
Jag är lite besviken på resultatet, känns som jag kör en total metablogg som bara handlar om sig själv (kommentarer, länkar, Charlie...), men det blev ganska snyggt! Jag gjorde copy-paste, när jag försökte lägga in RSS tog den bara de senaste dagarnas inlägg. Titta hur det blir då:
Deprimerande va?
Testa själva på: http://wordle.net/.
Uppdatering: Den första bilden tog ju med texten som ligger under alla inläggen, så den blir helt fel. Jag vet inte om man kan "förbjuda" vissa ord, då skulle det bli ett bättre resultat. Det får bli en annan dag!
onsdag 13 augusti 2008
Snart sista inlägget om förskolejakten
Alltså den här förskolegrejen är verkligen stressande, eller rättare sagt jag blir otroligt stressad. Jag har en väl utvecklad förmåga att oroa mig för saker, speciellt klockan fyra på morgonen när jag absolut inte kan göra något åt dem. Och då finns det absolut ingen lösning utan vi går alla mot evig förtappelse oavsett allvarlighetsgraden på det jag oroar mig för. Men, men, det verkar inte alls så hopplöst längre. Stället vi var på igår verkar helt OK, om än lite långt bort, och jag ska till ett annat idag, ett i morgon och ett nästa tisdag. Dottern älskade det, hon satte sig direkt och ritade med de andra barnen och tittade på fröken, som sa saker hon inte förstod, med stora ögon. Modershjärtat värmdes.
Det visade sig at dessa preschools som är så förbålt svåra att komma in på ofta är skolor som har förskoleklasser. Föräldrarna vill ha in barnen så tidigt som möjligt alltså redan vid 4 år. Sedan finns det nurseries, dvs dagis, som också tar emot barn upp till 5-6 år, det är sådana vi tittar på nu. Eftersom en hel del tappar barn som går till riktiga skolor vid 4 så verkar det finnas en del platser. Jag tycker nog att det bara är bra om det är lite mer dagis och lite mindre skola, hon kommer att ha nog med att lära sig språket och det är ju inte så att hon förbereder Harvard direkt. Vi väntar med det tills hon fyller fem.
Allt detta är sant om man kan betala förstås, money talks, vad gäller barnsomsorg som allt annat. 2,5 timmar förskola om dagen betalas av New York State så det får alla 4-åringar gratis (fast jag fattar inte hur det funkar om man inte hittar någon plats). Man kan välja att bara gå de timmarna men vill man ha mer tid får man pröjsa, och det rundligt. Om inte annat förstår man vad barnomsorgssubventioner egentligen kostar... Men jag ska inte klaga, det här visste vi så vi får det hela betalt av makens arbetsgivare. Men så kan det ju knappast vara för det stora flertalet.
Så det löser sig nog och jag har spridit lite ångest i onödan...och jag lovar att jag ska sluta blogga om det här nu. Snart iallafall.
Nu ropar sonen: come on, come on, come on! Ni ser att han lär sig nyttiga engelska utryck, han har nog nu en vokabulär på 7 ord.
tisdag 12 augusti 2008
Stress 2
- Mamma, nu ska vi gå till skolan!
- Ja, vi ska gå och titta på en skola.
- Tror du det finns någon som heter Corinne där? Jag får nog många kompisar! Det ska bli så kuuuul! Jag ska säga "Hello" när jag kommer fram. Sen lär jag mig engelska fort.
- Jo säket, du vet vi ska bara hälsa på idag, vi vet inte om du ska gå i skolan där.
- Du behöver inte gå med, jag kan hälsa på själv, så kan jag leka!
- Vi går tillsammans, vi ska inte stanna så länge idag, bara titta en stund! Imorgon ska vi titta på en annan skola.
- När börjar skolan?
- Om nästan tre veckor, när storebror börjar.
- Näää, vad länge, jag vill gå i skolan NU!
Om jag inte hittar en lösning bli jag en farlig kandidat till titeln sämsta föräldern alla kategorier...
måndag 11 augusti 2008
Stress
Dottern stod på reservplats till samma skola och vi har nog lite naivt antagit att hon skulle komma in. Vi har kollat lite på andra skolor och skrivit in henne på den statliga skolans väntelista men inte direkt trott att vi skulle bli tvungna att göra så mycket åt saken. I morse fick jag äntligen tag i någon på skolan som varit stängd hela sommaren och det blev - nej. Det finns nu definivt ingen plats och hon är inte ens först på väntelistan. Gulp.
Så jag började googla på "preschools manhattan" och då får man upp sådana här artiklar: "Manhattan Preschool Admissions More Competitive Than Harvard." eller den här bloggen.
Gulp, gulp. Alltså hon är snart fem, hon har gått i förskolan i ett år, hon är van att ha kompisar, tider, rutiner och nya aktiviteter ungefär var 10:e minut. Jag tror inte det skulle vara bra för varken min eller hennes mentala hälsa (för att inte tala om vår relation) om vi tillbringade 24 timmar om dygnet med varandra hela hösten. Jovisst jag överdriver säkert men hon längtar till skolan, hon vill gå, och nu inser jag att vi borde skrivit in henne i en 10-15 skolor redan för ett år sedan (även om vi för ett år sedan inte alls visste om vi skulle flytta hit). Dessutom måste hon ju få kompisar sa att hon lär sig språket. Så blir det när man är svensk och har bott hela sin småbarnsmammetid i Frankrike med gratis skolor med plats för alla från 3 års ålder. Jag känner mig så himla korkad!
Nu är det eftermiddag och den där panikklumpen i magen har tryckts ner något. Jag har suttit klistrad vid telefonen och fräst till barnen att de får leka själva men nu har jag hittat ett par skolor med platser kvar, vi ska hälsa på en i morgon. Visserligen kommer det att bli, vad ska vi säga, "logistically challenging" kanske är den euphemism jag söker, att lämna och hämta. Och så ska jag kanske kolla att den inte drivs av scientologer eller nå't. Eller så ska jag inte kolla det för då kanske jag inte hittar någon skola alls. Huvudet i sanden har ju gått sa bra hittills!
Aristocats
Jag såg mitt livs första kattbarnvagn idag. Det heter väl egentligen kattvagn men då förstår man inte hur mycket barnvagn det här ända måste vara, på något plan iallafall. Jag tror det var en kattflicka, vagnen var rosa. Förra året såg jag en liten hund med skor på Union square.
söndag 10 augusti 2008
Uppdatering efter 10 dagar.
Vi tittar på 2008 ars motsvarighet: Wired säsong 2. Det är visserligen Baltimore men idag när vi åkte taxi längst med Hudsonfloden såg det lika nerslitet ut. Hur går det ihop, världens mest överhettade bostadsmarknad och ändå massor av övergivna industrilokaler, sunkiga parkeringshus, skräp och obebyggda tomter? Igår gick vi förbi något som såg ut som ett nedgånget garage då dottern säger: titta en häst! Och mycket riktigt, det var ett stall mitt på Manhattan. Det luktade häst i hela kvarteret.
Så let's be careful out there!
ps. visst var hans lite galna fru mycket mer sympatisk än den där iskalla brunetten?
fredag 8 augusti 2008
IKEA Hacker
Har man ännu mindre tid kan man här på "Quickea" få tips på hur man grejar att åka till IKEA och enbart köpa de 100 värmeljus man behöver på rekordtid.
Jag hittade också IKEA fans men det verkar ju lite besatt...
Uppdatering: Alla är inte lika nöjda...
onsdag 6 augusti 2008
Det bidde bara en tumme...
Ni ser, helt opublicerbart.
Jag hade ju tänkt att efter en sommar med högst ojämn interntaccess och även, måste jag erkänna, allmän blogglusttorka, skulle jag spruta ur mig tankeväckande och spirituella inlägg när jag väl var installerad här on 18th streeth.
Ähum.
De svenska debatterna (debatten?) har jag helt tappat bort. Inte ens när jag var i Sverige läste jag tidningarna ordentligt. Om man inte ville läsa om Engla-rättegången eller Kallur-skador fanns det ingenting kvar av tidningen förutom TV-programmen (oh, brittisk deckare, surprise!). Och jag ville absolut inte läsa om Engla-rättegången eller Kallur-skador. Så jag läste Falu-kuriren där man toppade ettan med "Gravid fick stå på buss!". Jag har inte så mycket att skriva om det heller.
Hur är det här då? Jotack, bra. Jag lever lite Nanny Diaries-liv med barnen: går på museum och utforskar stadens parker. Det är fortfarande runt 30 grader varje dag så idag ska vi nog leta reda på en simbassäng. Har inte så mycket att skriva om det heller.
Om sanningen ska fram är det nog så enkelt att jag inte tänker så många tankeväckande och sprituella tankar just nu.
måndag 4 augusti 2008
Words That Don’t Exist but Should
Inshopnia - A disorder marked by making unnecessary online purchases in the wee hours due to insomnia.
Staremaster - Gym dandies who constantly check themselves out in the mirror.
Earnest Hemorrhage - A man who is oppressively forthcoming with every thought and feeling. Antonym: Ernest Hemingway, linguistically stingy author.
Blamestorming - A meeting whose sole purpose is to discuss why a deadline was missed or a project failed and who was responsible.
Teenile - Used to describe someone who is way too old for what she is wearing.
Many more at Daily Candy.
Strandliv
Det var en skön dag, kanske mest för att barnen tycker att det är så otroligt kul med sandslott och höga vågor. Själv håller jag nog med Peter Englund när han beskriver strandlivet bättre än jag någonsin skulle kunna. Men det är skönt att vid behov så lätt kunna ta sig ut ur stan.