måndag 9 februari 2009

Kunkletown, PA.

I helgen var vi på utflykt för att åka skidor i Poconos Mountains i Pennsylvania, the State of Independence. Vi behövde bara åka någon timme från Manhattan för att komma till ett helt annat land.

Ett land som vi kom fram till mer liknade Sverige än Frankrike (våra referenser), ett land där främst holländare och tyskar slog sig ner då det begav sig. Ett land med gigantiska trähus; gamla förfallna kråkslott eller nyare hus med dubbelgarage, lövskogsklädda kullar och små vindlande landsvägar.

Även bilarna är jättestora, vår i vårt tycke rymliga Chrysler hyrbil såg ut som en Mini Cooper på parkeringsplatsen bredvid hjul höga som hela vår bil. Mest kör de väldiga "trucks", de där flakbilarna där hela familjen sitter i en rad i framsätet. Varför har alla sådana, har de alltid grejer att transportera? Kanske det, det verkade finnas mycket småfirmor: Johnson Auto Repair, Wenkelhof plumming service, Lester's contruction company. Vi bara anar hur krisen slår i sådana här småföretagarbygder.

Samhällena ser annars rätt trista ut, shoppingcentra och matställen ligger utsträckta längs landsvägen med stora parkeringar framför. Här tar man bilen vart man ska. Männen matchar sina bilar med rutiga flanellskjortor och basebollkepsar, jeans och kängor.


Vi sov på ett mer än hundraårigt hotell i Kunkletown och byarna runt ikring hette saker som Stroudsboug, Broadheadsville och Merwinsburg. Men för all del det fanns både ett Betlehem och ett Nasareth också.

Pennsylvania hade tidigt en starkt förankrad religionsfrihet och det var här kväkarna slog sig ner och senare Mennoniterna och Amish, i the Dutch Country. Idag finns det kyrkor i varannan vägkorsning, man räknar till 115 olika trosåskådningar bara i Pennsylvania. Av statens drygt 12 miljoner innevanare tillhör över 8 miljoner någon form av kyrka (enligt wikipedia).

Skidåkniningen då? Ja, det var lite som i Rättvik eller Sandviken, nej lite högre backar var det nog, men inte var det ju Courchevel direkt. Förutom priset på liftkorten då, det var klart i Courchevel-nivå. Men strålande sol hade vi!

Inga kommentarer: