tisdag 28 oktober 2008

The Europeanization of America

Trots att Obama leder överlägset är det värsta skällsordet man kan kalla någon i det här landet inte något av tillmälena ni hör ghettokillarna i Baltimore eller maffiagrabbarna i New Jersey kalla varandra på TV utan "European Socialist". Och jag tror att de sätter likamedtecken mellan de två orden.

Läs följande citat och betänk att det utalande av Obama som McCain-kampanjen mest ondgör sig över just nu är att Obama hotar att sprida resurserna (spread the wealth around).
"These policy changes will be the beginning of the Europeanization of America. There will be many more public policy changes with similar goals—nationalized health care, Kyoto-like global-warming policies, and increased education regulation and spending."..."What can the Republicans in Washington to do to avoid the Europeanization of America?"
Pete du Pint i Wall Street Journal

Ibland känner man sig långt hemifrån.

Men, många ärevördiga republikaner i mittfåran överger nu McCain. Han har på ett år gått från att ses som en ovanligt framsynt och öppen republikan till att enbart flirta med tokhögern. Fler länkar med intressanta artiklar hittar ni hos Isobel HK.

När jag flyttade till Frankrike kändes det som jag gled mer och mer till höger i min politiska syn, här känns det precis tvärtom. Speciellt om man använder amerikanernas gradering av vad som är höger eller vänster. Plötsligt verkar det inte lika märkligt att i Europa betyder liberal att man ligger till höger om mitten medans det här betyder att man ligger så långt till vänster att man nästan trillar av jorden (som är platt, det vet ju varje vanlig människa som inte snobbar sig och bor vid kusten!).

4 kommentarer:

Anna-Karin sa...

Ja, min mans väninna jobbar som psykolog i Norge och reste på konferens till USA. Där dristade hon sig att kommentera den misär som uteliggarna levde i på gatan varpå hennes amerikanske kollega kontrade att "det ska inte ni kommunister från Europa bry er i". Typ.

Igår såg jag dokumentären om Dixie Chicks, Shut up and sing, och insåg att det banne mig är precis så illa som ens fördomar sagt en... (Även om tjejerna själva bevisade att det finns folk som kan tänka i lite vidare cirklar än så långt som näsan räcker.)

Och även här har uttalandet om att Obama har mage att vilja sprida "the wealth" till fler visats. Man häpnar. Men dom är i allafall ärliga, republikanerna.

Charlie Truck sa...

Det finns precis allt, och alla typer av åsikter här. Men jag har inte tidigare insett att Europa ses som ett så avskräckande exempel även av välinformerade journalister (om man bortser för tiden direkt efter Irakkrigets början, men det är ju inte kriget det talas om här). Men om jag tänker efter ser man ibland motsvarande enögdhet i kritiken av USA i Europa.

Anders Sparring sa...

Jag tyckte att citatet ur Wall Street journal var ett tydligt argument FÖR Obama.

Vad tror du? Han vinner väl?

Charlie Truck sa...

Jo, det tycker ju jag med, men så är vi ju europeer också!

Visst vinner han, det måste han!

Vi måste skrivit på varandras bloggar samtidigt inser jag nu. Om helt olika saker, bloggsfären ger mig rysningar ibland!

Nu ska jag sluta med uropstecknen ett tag.