fredag 11 januari 2008

Fördelar med att bo i Paris (del 2)Just nu är det kul att bo här. Det går lite upp och ner det där. Ibland är det mest föroreningar, bilköer, sura postkassörskor och strejker. Sedan lyfter man blicken och inser at man bor i en världsstad. Ungefär som att bo i Stockholm och inse att man inte varit i skärgården på ett halvår, rent slöseri.

I lördags var jag ensam med barnen och visste inte riktigt vad vi skulle hitta på. Januari, 5+, småregnigt, blåsigt. Så vi tog tricken till Louvren och då kan jag plötsligt känna som när jag kom hit första gången som 11-åring. Förälskad. Att ha världsberömda konstverk och sevärdheter inom 20 minuters tunnelbaneavstånd är häftigt. Man glömmer det ibland när man tillbringat helgen med att köa på stormarknaden.

Vi har ju givetvis varit på Louvren förut men barnen glömmer fort. Så vi packade ryggsäcken med ritblock, pennor och mandariner och stack iväg. Vi gick en "parcours" en slags spårning med en liten karta som visade till olika konstverk. Det fanns olika teman på spårningarna och vi valde en som jag tror hette "folie de grandeur" dvs storhetsvansinne. Mao såg vi alla de största konstverken, rent fysiskt största alltså. En prioritering som tilltalade min 7-åring. När vi av en händelse gick förbi Mona Lisas nya plats undrade han vad alla ville se (det är alltid proppfullt med amerikaner i den salen). Vi gick fram till "la Joconde" där hon hängde bakom säkerhetsglaset. "Men den där var väl inge stor?" tyckte han. Så kan man kanske också bedöma konst? Sedan satte vi oss framför några sarkofager och tog fram ritblocken; sonen ritade en luftstrid med blå och röda flygplan, dottern ville inte rita alls (men jag tycker fortfarande att det är en bra idé det där med ritblocken). På söndagen hamnade vi mest av en händelse (barnen ville åka i rulltrapporna) på Beaubourgs museum för modern konst (Centre Pompidou) så nu har vi bunkrat finkultur för ett tag.

I höstas försökte jag införa familjeprojektet "varannan helg kultur, varannan helg natur" (underförstått ingen helg får bara bestå av trista Ärenden och Inköpslistor). Det gick sådär, eller snarare inte alls. I helgen ska vi till Normandie, naturen alltså. Kanske går det bättre denna vända?

Bilden föreställer Le sacre de l'Empereur Napoléon av Jacques-Louis David. Den är ungefär 10*6 meter stor. Den vann, tyckte sonen. Bilden från Wikipedia. Klicka på bilden om ni vill se vad den föreställer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller just på med konverteringen av 45or, 33or och band till CD (DVD) etc.

På ett av banden finns Charlie Truck samt Flottarkärlek inspelade fån en 78a (Cupol 4572) med Snoddas och Carl Jularbos kvintett.

Den är verkligen häftig. Finns det någon annan melodi där Tranemo finns omnämnt? Har visans författare någonsin varit där??

Men Paris saknar den vänliga stämningen som fortfarande finns på de flesta pubar i London.

Charlie Truck sa...

Ingen aning, jag vet inte så mycket om visans Charlie Truck! Jag har förgäves letat på youtube för att kunna lägga upp den här, nu kanske jag kan köpa den på itunes snart alltså?

Stämning finns här också men den är lite "différent" från den i London!

Tack för besöket!