fredag 12 mars 2010

Saint-Germain-en-Laye

Välkommna hem till mig! Vårt nya hem, Saint-Germain-en-Laye, ligger ca 30 minuters pendeltåg från centrala Paris. Det är en egen liten stad och skulle nog inte vilja kalla sig förort, även om många givetvis pendlar. 50 000 innevånare, ungefär som Nyköping har jag precis googlat fram, om det är en jämförelse som säger er något.

En burgen stad är det, med anor. Det ser ut som ett lill-Paris med en rätt homogen arkitektur med gräddfärgade och grå 3-våningshus med fönsterluckor. Runt omkring ligger villaområden och en cité, dvs det man i en anglosaxiska världen kallar projects, och vi i Sverige miljonprogram.

I centrum finns några gågator med förvånansvärt mycket "petit commerce", alltså småaffärer. Optiker, syaffär, pryl- och presentaffärer, blomsteraffärer, och ett imponerande utbud klädaffärer. Alla de stora märkena finns representerade ända upp till lyxnivån hos Dolce och Gabbana. Samt en försvarlig mängd barnklädesaffärer. Det finns mycket barnfamiljer här, utflyttade Parisbor som söker mer utrymme och cyklevägar.

Men jag undrar ändå hur alla de här affärerna kan gå runt.

På torget runt hörnet fylls av en matmarknad tre dagar i veckan och så har vi ju mataffärerna.

Jag har räknat till sex bagerier inom 5 minuter hemifrån, slaktare, både en vanlig och en som säljer vilt och fågel (han skyltar med jättestora viltsvins och hjorthuvuden), en italiensk delikatessaffär tvärs äver gatan, i huset bredvid en liten butik som säljer produkter baserade på honung och en annan med olivoljor. Jag har räknat till fem chocolaterier ochh så denna helt ljuvliga ostaffär. Klika på bilden sås ka ni se att det vattnas i munnen.

Tyvärr har jag bara hittat en rätt trist bokhandel. Det kanske vore något att ta upp, en fin välsorterad liten bokhandel? Tveksamt om det skulle gå ihop förstås eftersom jag skulle vägra sälja doftljus.

Och så uteserveringarna, en rad bistroer med rottingstolar och gymnasister som röker och dricker kaffe i självmedvetna hattar.
Ett slott finns också som sig bör. Ici naquit Louis XIV minsann! Slottet var de franska kungarnas hem innan Versaille byggdes. Runt om Paris finns en rad fina städer med slott väl värda besök; Saint-Germain, Chantilly, Fontainebleau och så Versailles förstås.Det här är utsikten från slottets parterre mot Paris. Ni ser affärskverteret la Defenses höghus och med lite god vilja kan man skönja Eiffeltornet till höger. Närmast ser ni Seine som slingrar sig förbi här på väg till Atlanten.

8 kommentarer:

Lotten sa...

"... sex bagerier ... slaktare ... italiensk delikatessaffär ... chocolaterier ... ostaffär ..."

*duns*
Nu har jag vaknat från min dåndimp. Kan jag komma och hälsa på ögonaböj? Jag tror att du har hamnat i himmelriket, faktiskt. (Fast jag kan ju promenera till ett Ica med Skogaholmslimpor förstås!)

Rutan sa...

Vilken fantastisk och häftig vy! Och den stora damen i floden, får man kanske se mer av henne senare?

Jorun sa...

Jamen det verkar ju alldeles utmärkt! Sätt upp mig på kölistan för studiebesök någon gång när det slutat snöa på påskliljorna...

Cecilia sa...

Låter härligt med alla dessa affärer. En levande stad helt enkelt. Fast bokhandelsbristen är förstås allvarlig. Håller med om att det rent generellt saknas bokhandlar som inte säljer godis och luktljus...

Liten fundering bara från en "ex-britt", numera "amerikan", heter det inte projects i USA och council estates (eller bara estates) i UK?

/Cecilia i Houston

Eva sa...

Hej! Bodde själv två år i Rueil Malmaison, på Place de l'Eglise, vilket betyder mitt i centrum. För de som inte vet är det ett par stationer före på pendeln. Vi hade också den här härliga småstadskänslan, kanske lite mindre snobbigt än där du bor, med marknad varje lördag nedanför dörren...
Jag tror att affärerna går ihop för att det helt enkelt finns mycket pengar i de här områdena - och för att fransmännen är vana att handla kött hos slaktaren, ost hos ostbutiken etc....

Hoppas du får trivas!

S sa...

Få se nu... I Årsta har vi Palmyra Kebab, ett bageri, en hundfrisör (eller vad det nu är, finns ett klätterträd i fönster i form av ett lurvigt slott...), en frisör och ICA. Jamen alltså, den där ostbutiken kan ju faktiskt få flytta hit!

Charlie Truck sa...

Tack för alla kommentarerna! Jag tror jag får skriva lite mer lokalreportage!


Lotten, Frankrike är lite av ett himmelrike om man gillar mat!

Rutan, damen ? Menr du Paris?

Jorun, jo nu ska det väl bli av snart hoppas jag!

Eva, Rueil Malmaison är nog rätt lika fast lite mindre.

S, Men vem vet när man behöver en hundfrisör :)

Cecilia, du har förstås rätt, tack för rättelsen.

Rutan sa...

Jag menar den stora skulpturen, till höger om bron.