torsdag 25 mars 2010

Har du tvättat händerna, tvääättat händerna?

Jag funderar på det här med hygien.

New York är smutsigt. Jättesmutsigt. Tunnelbanan verkar aldrig städas, det är ingrott svart på husväggar, i hisschakt och på trottoarer. Däremot ser man aldrig något hundbajs. De plockas omsorgsfullt upp av de tusentals hundägarna.

Soporna slängs ut på gatan som vore man i Calcutta. Även i flotta kvarter med doormans och mångmiljonlägenheter har man sällan soptunnor utan sopsäckarna ligger i stinkande högar tills sopbilen kommer förbi. Men köper man en macka, även från en vagn på gatan, så har korvgubben plasthandske på vänsterhanden och vidrör aldrig det man kommer att stoppa i sin mun. Med höger hand hanterar han pengar, påsar och annat.

Paris är relativt rent, framförallt beroende på det geniala systemet att spola rännstenarna med vatten som drar med sig smuts och damm. Förutom de världsberömda "crottes de chien" då. Som verkligen finns överallt utom i rännstenen trots att jag tror att man rent lagligt är lika tvungen att göra rent efter sin bästa vän i Paris som i New York. Köper man bröd, tar bagerksan glatt ens smutsiga skrynkliga sedlar med samma näve som hon sedan distribuerar kladdiga pain och chocolat med.

Däremot tar varje fransk barn "le bain" varje kväll. Inte bara ett bad utan "badet", den självklara, dagliga rutinen. När jag precis kommit till Frankrike gick jag på något som väl skulle föreställa en profylaxkurs. Barnmorskan hörde min brytning och frågade var jag kom ifrån eftersom hon ville upplysa mig om att franska barn tar ett bad varje kväll, det gör inte tyska barn. Vi förstod alla hur smutsiga tyskar var av sig och vad som förväntades av en om man födde franska barn.

Jag vet inte om detta insisterande på kvällsbadet är en motreaktion mot den statistik som alltid talat om för oss att fransmän bara använder två tandborstar och en halv tvål per år. Kanske har de haft en folkhälsokompanj om kvällsbad?

Och svenskar då? Ja vi har nog rena trottoarer, hygieniska bagerier och bra sophantering. Däremot har vi väl gått varvet runt och lärt oss att för mycket badande varken är bra för huden eller miljön.

Det måste finnas en massa forskning på kulturella skillnader i hygienvanor, känner någon till en populärvetenskaplig bok i ämnet? Ju mer jag funderar, ju mer fascinerd blir jag av ämnet.

2 kommentarer:

Bengt O. sa...

Vill inte gärna säga emot dig men "vi" ("dom") har inte "rena trottoarer, hygieniska bagerier och bra sophantering." Detta sagt efter ett dygns chockerande vistelse i Stockholm.

Kanske är det bättre i Bollnäs. I Ammarnäs so wie so. ;-)

Charlie Truck sa...

Nej men Bengt, inte ännu en myt om Sverige som faller? Jag tycker nog det är rent i Stockholm om jag jämför med Paris men Wien kanske är ännu renare?
Bagerierna och sophanteringen har jag egentligen ingen koll på längre om jag ska vara ärlig...