tisdag 23 mars 2010

Obamacare

Läs fint inlägg från Thomas Nilsson om Obamas hälsoreform. Det är väldigt svårt att förstå det rabiata motståndet mot den här reformen. Det är ännu svårare när man läser om människor som inte fått försäkra sig för att de har hösnuva. Förut kunde alltså försäkringsbolgen neka att försäkra en om man hade ett "pre-existing condition" dvs en redan känd sjukdom. Det gäller även medfödda skador så vissa barn kunde aldrig försäkras, eller snarare de kunde bara försäkras med väldigt dyra försäkringar. För tänk vad riskfyllt det är för ett försäkringsbolag att ha kunder med hösnuva! Jag hörde i går att hälften av alla personliga konkurser i USA beror på sjukvårdskostnader, försäkringen kanske betalar 100 000 dollar och sedan är det stopp. Behöver du fler operationer får du betala ur egen kassa, dvs belåna huset, sälja bilen...

Den nya reformen (som säket inte alls är ideal, många eftergifter har gjorts till republikanerna och det finns t ex inte något offentligt alternativ till privata försäkringar) innebär åtminstone at försäkringsbolagen inte får neka någon att teckna försäkring och arbetsgivare är tvungna att erbjuda anställda försäkring. Man förlorar den inte heller direkt när man förlorar jobbet om jag förstått saken rätt.

Som jag läste på Twitter, Bush startade ett onödigt krig som drivit landet nästan i bankrutt och där tusentals människor dött, men Obama anses av många vara den fula fisken för han uppfyller ett vallöfte och ger folk sjukvård!

Upddatering: Gunilla har också flera bra inlägg i ämnet.

Inga kommentarer: