lördag 8 augusti 2009

Den femte dödssynden

Vi tog på oss våra fancy pants, vilket i mitt fall var en livsfarligt kort klänning, och gick på fin-restaurang igår kväll, vi hade ett jubileum at fira. Vi var i Meatpacking som jag tror jag skrivit om tidigare. Det roliga med det kvarteret är att de slängt upp en 40 chicka och trendiga restauranger och barer plus en gigantisk tjusig Applestore men husen emellan ser ut som de allitd gjort. Grafittiplank, lagerlokaler, smutsiga tegelmurar, utfarter från anonym småindustri osv. Så man sitter på sin chicka resturang och tittar ut på ett par soptunnor och en lastbil. Tänk er Stureplans alla vattenhål transplanterade till Sickla. Fast mitt i stan då.

I vilket fall hade vi väldigt trevligt men jag gjorde misstaget att beställa både förrätt och varmrätt. Efter ett helt år här begår jag kardinalfel nummer ett! Men carpaccio med aragulasallad lät ju inte så mäktigt, och så en seafood risotto som huvudrätt. Men oj vad jag bedrog mig, carpaccio kan visst vara mäktigt, det beror enbart på mängden kött. Dhu! Så efter måltiden höll jag på att somna med näsan i tallriken och halv elva var vi hemma. Jag är ett sådant partyanimal.

Normalt tar vi numera aldrig in mat till barnen, inte ens barnportioner. Två rätter är perfekt för fyra och de knusslar aldrig med att ställa in extra tallrikar och ge en en fin låda att ta hem resterna i (det är aldrig någon som ger det där till hunden, det är ju perfekta lunchlådor!).

Inne på bästa matbloggen "Om jag var din hemmafru" har de en intressant diskussion i kommentarerna om att Sverige även i detta hänsende blir mer och mer amerikaniserat.

Hur Sverige gick från 33 cl Trocadero till 1, 5 liters Colaflaskor med 200 g Esterella Grillchips fredag OCH lördag. Hemma hos oss satt vi alltid och åt lite knäckebröd och drack ett varsitt glas mjölk innan maten så att vi inte skulle äta för mycket sen. När upphörde grillkycklingen räcka till fyra personer och blev en angelägenhet för två?

Enligt den här websiten dricker svenskarna 84,5 liter läsk om året. Det här är en ökning med 185 procent sedan 1980. Dessutom äter vi 55 procent mer godis i dag än för 25 år sedan.

Problem med övervikt och sockerintag är ju inte specifikt för Sverige men tydligen är vi värst:
De flesta andra folk i den industrialiserade världen äter mest choklad, men vi svenskar föredrar sega råttor, Ahlgrens bilar, sockerbitar, svampar av skum och små nappar som består av gelé och socker. Sett till total godiskonsumtion ligger vi tvåa i världen: danskarna är något mer glupska. Men om vi tar bort chokladen och håller oss till det rena sockret har vi en klar och ohotad förstaplats. Inget folk i hela världen äter så mycket sockerkonfektyr som svenskarna.

Är inte det här märkligt? Man kan ju knappast skylla på att information saknas, eller viljan till ett sunt leverne, eller omsorg om barns hälsa.

Vad kommer den här omåttligheten ifrån?

Förövrigt har jag en egen hemmasnickrad idé: Ni vet de där hemska vintermaginfluensorna som plågar Sverige och som inte verkar finnas någon annanstans? Har någon kollat om det finns ett samband? Hur hygieniska är de där godislådorna egentligen? Eller så är det bara ett straff för att man ägnat sig åt frosseri? Jag tror jag är något på spåren här.

Och nu har jag inte så dåligt samvete längre för att jag åt för mycket risotto igår kväll, däremot för den bautapåse Gott och Blandat jag köpte på Arlanda...

7 kommentarer:

Bengt O. sa...

Din sista obeservation leder tankarna till något mycket otrevligt. Förr i världen när jag reste mycket i "underutvecklade länder" foick man ju vara försiktig med maten och iaktta vissa regler. "De 5 stjärnorna slocknar bakom köksdörren" fick man lära sig. Man vande sig men nog var det skönt när man kom till Sverige och de renliga och ordentliga svenskarna eller till USA där allting var indränkt i is.

Men det var då det. Nu är det i Sverige-eller kanske Stockholm som egentligen är det enda jag känner till- som man måste passa sig. Hygienen inom livsmedels- och restaurangbranchen har sjunkit till oroväckande låga nivåer. ICA-skandalen ("ICA Maski") var ingen isolerad företeelse. Hur ofta förekommer det inte att man träffar på en kock eller servitör på herrtoiletten som inte tvättar händerna efteråt. (Kunderna gör det också mera sällan.) Smutsiga bestick och tallrikar är vanliga.

Jag har lagt upp en episod som jag skrev om på min förra blogg: Inte bara köttfärs. Ingen läsning för kräsna magar. Men ingenting ovanligt heller.

Precis som du har jag tänkt mig att en del av dessa egendomliga svenska sjukdomar ("vinterkräksjuka") orsakas av dålig hygien.

S sa...

Men! Det finns inget annat land som har så gott smågodis som Sverige, så jag är inte helt förvånad över dina fakta!

Charlie Truck sa...

Bengt, jag skrev det där om vinterkräksjukan mest som ett skämt, är inte det en virussjukdom? Men visst orsakar brisstande hygien sjukdomsspridning, jag får bara inte ihop det med min bild av Sverige. I Sverige har man ju tom skogräns!

I Frankrike går man med skor inomhus och alla vet ju att fransmän bara byter tandborste en gång om året:) Och de har aldrig hört talas om vinterkräksjukan. Att man aldrig kan få ha sina fördomar i fred!

S, ja som svensk tycker man ju det!

fransyskan H sa...

Haha! Vet du, jag har även jag funderat en hel del pâ detta - samt hela den konstiga inställningen i allmänhet som regerar i Sverige vad gäller inte bara godis utan ocksa MAT och MATVANOR. Det är som om ett helt folk lever med bulimi varvat med anorexi. Aldrig har jag väl läst sa manga löpsedlar med "bli av med sista kilona innan semestern är slut", varvat med "GI-alternativ" i konditoridisken (jo, jag lovar: stora runda platta chokladkakor med nötter och russin - antar därav GI???). Fika blandat med lättmargarin. En stor stark (och VILKA stora!! aldrig mindre än 50cl) varvat med light-glass. Och inte äta efter 18, men helst med lite ketchup och (söt) senap till. Och "över 100 smaker lösglass", tillsammans med "oslagbart: Lösgodis 3,50 kr kilot".

Sâ vinterkräksjuka eller ej.

Hu.

Charlie Truck sa...

Det finns kanske någon underliggande skräck att bli utan? Kvarleva från svorna svältdagar? ät av sovlet medans det finns!

Bag in box ingår nog i samma fenomen, varför var det bra att köpa vin i dunksize nu igen?

fransyskan H sa...

Förmodligen helt sant! Som min feta hittekatt, ungefär, som det aldrig finns stopp hos, efter att ha spenderat manader i en cave utan mat där vi fann henne, hehe.
Undrar om hennes barnbarnsbarn kommer att ha hittat bättre ut ur den onda cirkeln? Hoppas det!

Vin i dunksize, mycket sant, samt hemgjort som man säger, i litervis.

Men, som man säger: varje land har sina sjukor.

fransyskan H sa...

Förmodligen helt sant! Som min feta hittekatt, ungefär, som det aldrig finns stopp hos, efter att ha spenderat manader i en cave utan mat där vi fann henne, hehe.
Undrar om hennes barnbarnsbarn kommer att ha hittat bättre ut ur den onda cirkeln? Hoppas det!

Vin i dunksize, mycket sant, samt hemgjort som man säger, i litervis.

Men, som man säger: varje land har sina sjukor.