måndag 7 maj 2007

Presidentval - 4e och sista delen

Jo nu har vi en ny president (om det skulle undgått någon). Jag är nog nöjd, tror jag. Iallafall tror jag mer på Sarkozy än på Royal. Jag vill inte ha en kvinna som jag inte tror på och som jag tror skulle blivit en för svag president, dessutom tycker jag hennes politiska program var vagt och typiskt "bättre för alla och storföretagen får betala"-naivt. Och om man ska se det ur feministiskt perspektiv så har vi nog inte nått till stadiet som Françoise Giroud pratade om då en kvinna har rätt att vara lika inkompetent som en man. Varje kvinna i ledande ställning som inte håller måttet ger alltid en massa "var vad det jag sa"-gubbar rätt.

Sarkozys första tal var rätt statsmannamässigt. Han började lite trist med att prata om "lag och ordning" men öppnade upp och pratade om Frankrikes roll på de förtrycktas sida i världen. Han talade ävens speciellt om ansvaret för förtryckta kvinnor vilket var smart tror jag. Nu är det upp till bevis och motbevisa alla belackare som beskriver honom som en ny Bush eller Berluscuoni.

I en av alla dessa debattstudior efteråt så tog Strauss-Kahn (som förlorade det interna valet hos socialisterna men som trots allt var påtänkt som premiärminister om Royal valts) ungefär 2 minuter efter att valresultatet blivit klart avstånd från Royal. Det går fort i politiken! Han är givetvis på språng inför parlamentsvalet som ska hållas i juni och vill driva sin mer socialdemokratiska linje. Inom socialistpartiet verkar verkligen "vem behöver fiender med sådana vänner" gälla.

För mer utförlig info på svenska kan jag rekomemndera Frenchly Speaking.

Inga kommentarer: