måndag 23 april 2012

Tack Gutenberg


Nä, det där var ett alldeles för surt och dumt inlägg. Stackars Annie Lööf, vad har hon gjort mig? Har man ingenting att säga ska man vara tyst, när ska jag lära mig det? Jag tänkte ta bort inlägget men så fick jag ju en kommentar så nu får det stå. Glöm det nu, tack!

Jag får fylla på med annat!


Bok jag läste i bokslukaråldern vs. bok min son läser i samma ålder. Hmm, vet inte riktigt vad man ska dra för slutsats av det?

Jag vill  alltså ha boktips, inte till mig själv (eller jo, gärna det med) men mest till min 11-åring. Han har nämligen äntligen hittat en aktivitet han kan göra utan att a) en annan människa deltar, eller b) en elektronisk skärm är inblandad. Han har aldrig varit någon ensamlekare, han vill ha sällskap. Han älskar sällskpaspel, gärna sådana som tar oändlig tid innan de tar slut alternativt har så krångliga regler att alla andra tröttnat innan vi kommit igång. Han gillar också fotboll, att brottas, spela schack ja allt som är tävling och/eller involverar fler än en. Tom för att bygga lego ville han alltid ha sällskap.

Men, lo and behold, sedan ett år ungefär börjar han bli en riktig bokslukare. Jag har blåst försiktigt på den där bokslukarlågan, sådär som man gör när riset är surt och man inte riktigt vågar tro att det ska bli eld. Vi försöker hittta böcker han tycker är kul, och jag uppmanar honom att sluta läsa om boken är för svår/han inte gillar den. Jag är så rädd att han ska tröttna. Vet inte riktigt varför jag inte vågar tro att han ska bli lika fast som jag blev. För att det är andra tider nu kanske, skärmar som blippar överallt. Men jag minns ju själv njutningen av att riktigt plöja böcker, ju tjockare ju bättre. Saknaden när de ändå tog slut.

Jag var nog ungefär i den här åldern och jag var sjuk, vattkoppor kanske? Iallafall krävdes flera dagars sängläge. På morgonen när jag vaknade hade min far (eller kanske mor?) lagt första delen i serien om Röda Nejlikan på nattygsbordet. Jag läste som besatt hela dan, bostavligt taget i feberyra. På kvällen var boken och jag slut. Nästa morgon när jag vaknade låg nästa del där, orörd, bara att kasta sig över. Jag googlar fram att det finns sex böcker i serien, jag undrar hur många dagar det fortsatte? Det är nog ett av mina bästa läsminnen. Tänk att ligga sex dagar i fred i sängen och läsa något riktigt bra! (Jag undrar om det inte var den här utgåvan, jag minns att böckerna var vita.)


OK, det här är fusk , det är inte min gamla bokhylla utan bokhyllan i härbret på mina föräldrars sommarställe. Men en del av böckerna har nog lästs av mig.

Del av sonens dito.


Sedan ett år tillbaka har sonen klämt hela Harry Potter-serien, hela Inheritance serien, alla böcker om Percy Jackson som finns, alla Wimpy Kid-böckerna och nu är han inne på Alex Rider.

Så vad ska vi köpa nu? Som ni märker är det fantasy som gäller, och nu på slutet har vi alltså testat spionhistorier. När jag var i bokslukaråldern läste jag Kitty och allt av Enid Blyton, Cherry Ames, Kulla-Gulla och Anne på Grönkulla. Så jag har inte så mycket att komma med här, något säger mig att vi kommit förbi det stadiet redan. Sedan läste jag Barbro Lindgren och så småningom blev det  Maria Lang, Agatha Christie och Jan Mårtensson. Och så Krigets Vindar (de läste jag i sjuan eller åttan och älskade!), som väl ledde till en slippery slope av Judith Kranz, Sydney Sheldon och Hästarnas Dal. Och de böckerna tänker jag INTE ge honom, dem får han upptäcka på egen hand:)

Så vad kan man testa? Tolkien känns lite väl mastigt, Narnia-serien tycker han är barnslig (den var för svår att läsa tills den blev för barnslig, knepigt det där), Twilight och hela den genren av tonårslitteratur verkar så ebarmligt dåliga och för tonårsaktiga (det jag egentligen menar är väl tjejiga).


Jag försökte intressera honom för Tom Sawyer men det var för gammalmodig engelska, samma resultat när vi testat De tre musketörerna och Jules Verne på franska. Men nu såg jag att Tom Sawyer är obligatorisk läsning för nästa årskurs i hans amerikanska klass, liksom The Hobbit,The Wind in the Willows och andra klassiska ungdomsböcker så jag kanske ska försöka få tag på baronessan Orczys böcker trots allt?

Ni som har lite äldre barn, vad har era barn läst i den här åldern? Och det som kanske är roligast att diskutera, vad läste ni själva?

Uppdatering: Nu klickade jag på bokhyllebilden från lantstället och ser att "Den Gäckande nejlikan" står där, i härbret! Jag hade ingen aning om att den var där, är inte det ett tecken så säg?  Om inte annat så ska jag läsa om den i sommar!

13 kommentarer:

FransyskanH sa...

Efter funderingar och verifiering med/konsultation av maken (som även han läste i mängd i den âldern):
- Jules Verne, Jules Verne och Jules Verne
- Jack London
- Greven av MonteChristo

Redan där en mycket mângsidigig (!) flersidig (!) start.

Jorun sa...

J d.y. fyller 14 i juli, och det är ju skillnad. Han gillar serien om Skulduggery Pleasant och har läst de tre böckerna i Hungerspelen men det är nog lite väl tufft för en elvaåring. Han älskade God natt mister Tom och har läst flera andra böcker av samma författare, minns inte vad hon heter. Han har läst Hugo Cabret(?) som Scorsese gjorde film av. Just nu väntar han på Hunger och Lies, del två och tre i serien Gone om en värld utan vuxna.

Själv plöjer jag under växande förvåning Mormons bok.

annannan sa...

Attans att jag inte började skriva listor över lästa böcker förrän jag var femton! (Och det är på vippen att jag slutade när jag var på det fyrtioandra, om jag inte skärper mig).

Läser han på svenska, är Sverige en möjlig värld för honom? Tordyveln flyger i skymningen måste jag ha läst sönder...

Och en bok som jag vet att jag bokstavligen läste sönder var Det blåser på månen.

Fast dom är ju inte så tjocka som dagens tegelstenar...

Charlie Truck sa...

Tack för roliga svar!

Fransyskan - Jo Jules Verne testade vi i somras, han kom igenom halva Vingt mille lieues sous les mers. Ska nog testa igen i sommar när han är ett år äldre. Jag tror han tycker det gammalmodiga språket är jobbigt men han har ju betydligt mer läsvana nu. Jack London tror jag ligger någonstans också, och Dumas är ju evig. Vill inte att han ska försöka för tidigt så att han får avsmak bara.

Jorun- Hungerspelen har jag funderat på men jag tycker det verkar lite väl våldsamt än, vi har sagt nej till filmen (det verkar inte finas någon åldersgräns här vilket jag tycker är konstigt). Han kan läsa dem senare. Jag ska kolla in de andra, men det är ju rätt stor skillnad mellan 11 och 14.
Mormons bok!! Berätta mer!

Annannan, åh, har du skrivit listor hela tiden, wow vad otroligt kul! Du borde publicera några på din blogg från tonårstiden. Det är en bra ide, jag brode skriva upp vad sonen läser (tror inte han skulle göra det själv än...) Han läaser på engelska och franska, svenska mindre gärna (Kalle Anka funkar typ). Men åh, Maria Gripe, henne har jag helt glömt bort. Läste Hugo och osefin för barnen men det var länge sedan. Tordyveln kan få bli högläsningsbok eller så köper jag den som ljudbok, det måste finnas (visst var det radioteater?)

Det blåser på månen tror jag faktiskt inte jag läst, konstigt nog. Men den kan jag ju hitta på engelska, bra tips!

Vad kul det hör är, vore jag inte redan med i två bokklubbar skule jag starta en med barn/ungdomslitteratur.

FransyskanH sa...

Ah, Det blâser pâ mânen och Godnatt mister Tom - i och med detta vaknar de läsminnen (som redan väcktes av Charlie som nämnde Röda Nejlikan, jisses vad jag älskade dem - och Monte Christo kom i bara farten) - känner lukten av ortsbiblioteket, ser syner av bokhyllor...

Fem-böckerna? (För att ocksâ komma med ett Wahlströmstips...? :-). Lotta är kanske lite fööör tjejigt...).

Momo, eller kampen om tiden var ju en annan sân där, men jag minns inte om det var tidigare eller senare? Och apropâ Tordyveln kommer jag att tänka pâ Narnia, men det var kanske ocksâ nâgot tidigare?

annannan sa...

När jag får hit de där många lådorna som står i faderns friggebod ska jag lägga ut en lista. En avigsida av att flytta från 1) ett litet land till ett annat litet land, 2) ett land av invandrare till ett land av utvandrare men 3) utan att invandrarna i invandrarlandet är utvandrare från utvandrarlandet är att det är lögn i helskotta att hitta någon som kör lastbil från Sverige till Portugal om man inte har ett företag som har råd att betala riktig flyttfirma. Det finns däremot fullt av folk osm har en morbror som emigrerat till Tyskland eller Schweiz eller Frankrike och som kör varje vecka mellan länderna.

När jag nu lade in en beställning på Wind on the moon på amazon slog det mig att man ju får massor av tips där efter vad man sökt på och vad man köpt. Jag hittade flera intressanta böcker till mig själv härom sistens när man föreslog att jag var intresserad av psykologisk fiktion (är jag ju).

Mer påkommet från min egen slukarålder:
Harriet, Spy (modern klassiker) och The Children of New Forest (från 1800-talets första hälft; tips till mig från pappa när jag var barn) och Mary Nortons böcker.

annannan sa...

Oja, Momo. Och Den oändliga historien av samma författare!

Jorun sa...

Om Mormons bok: det började så här: http://talkie.blogspot.com/2012/04/med-mormons-bok-i-handvaskan.html

Jag har lovat att återkomma med en rapport, men hittills har en grupp judar (cirka 600 f Kr) flytt från Jerusalem, vandrat i öknen, bråkat och blivit sams, bråkat och blivit sams och kommit till havet. Där har de byggt en båt och rest till Amerika, det förlovade landet.

annannan sa...

Sånt här går jag ju och tänker på och kommer på efter hand.

Jag läste förstås tonvis av hästböcker i elvaårsåldern, och de flesta sådana är nog inte allmänt gångbara.

Men The Black Stallion och My friend Flicka har pojkar i huvudrollen och är spännande serier med åtminstone halvdussinet böcker i varje. Ja, jag läste dom förstås på svenska, Svarta hingsten och Min vän Flicka.

Många av mina portugisiska vänner har läst och älskat Nils Holgerssons Underbara Resa i översättning! Om den finns på franska?

Charlie Truck sa...

Jag ska skriva mer om böcker, det blir så livat och trevligt här.

Femböcker har precis lillasyster som är åtta blrjat med, jag har en känsla av att de läser allting tidigare än vi gjorde? Svarta HIngsten och FLicka blir det nog svårt att intressera honom för (vi har sett båda som dåliga made for TV-fimer tyvärr..) men lillasyster sneglar redan på hästböckerna. Många ni nämner känner jag inte till, ska kolla upp!

Jag skulle ju gärna vilja att han började läsa mer på svenska, men Nils Holgersson är kanske inte det enklaste, får kanske ta något modernare. Den finns på franska men det känns ju som en omväg. Jag måste börja testa ljudböcker på barnen, vet inte om det gillar det.

Vad tror ni om Biggles? Läste inte alla killar det? Jag laste nog bara böcker med röda ryggar inser jag! Maken har samma referenser som Fransyskans: Jules Verne och Dumas.

Anonym sa...

John Marsden
Sex böcker facinerande, spännande ,otäcka.
1.Imorgon när kriget kom
2.När natten är som mörkast
3.Den tredje dagens kyla
4.Nu är mörkrets tid
5.Så grydde hämndens timme
6.I skymningens land
7.På andra sidan gryningen
E

Charlie Truck sa...

Tack E, ska kolla upp John Marsden!

Anonym sa...

Thanks you so much for writing bout this book ,i really like this book and also i AM writnga blogo on this book which you can find it by visiting here on :https://diaryofwimpykids.com