fredag 21 mars 2008

Balansgång

Jag har för första gången (tror jag?) tagit bort ett gammalt inlägg. Jag fick så hätska reaktioner i kommentarsfältet att jag helt enkelt inte ville ha det kvar. Först tänkte jag gå i svaromål mot anklagelserna som spände allt från att jag är fisförnäm, högborgerlig, avundsjuk och patetisk till att jag är en dålig mor och dessutom odriftig som bara skriver en blogg och inte har startat en tidning. Sedan kändes det helt omöjligt att diskutera med någon som använder ordet intellektuell som ett invektiv så jag valde att helt enkelt ta bort inlägget.

Men att kommentarerna var hätska behöver ju inte betyda att kommentatören(erna?) inte hade anledning att reagera. Så här på långfredagen kan det kanske vara på sin plats med lite självrannsakan.

Jag tycker fortfarande inte att tidningen som inlägget rörde är bra, och jag tycker att man kan kräva av människor som har journalistik som yrke att de korrekturläser sina texter och behandlar språket hyfsat. Dessutom är väl en tryckt tidning en del av det offentliga rummet som man borde få kritisera utan att det ses som personangrepp. Å andra sidan var min ton klart raljerande och kanske spydig, jag gjorde mig lustig på andra människors bekostnad. Och det är inte snällt.

Det är svårt det här. Skriver man bara om saker man gillar blir det ju lite sockersött. Jag vill gärna ha lite sälta både när jag läser och skriver, det anglosaxiska sättet att alltid tycka att allting är "wonderful" i tid och otid är ju rätt påfrestande. Sedan vill man ju att det man skriver ska vara lite underhållande och kul och är man då uppvuxen i samma generation som Henrik Schyffert så är det lätt att hamna i ironier och kanske lite för elaka formuleringar.

Men jag har ingen lust att tillhöra de bloggare som är arga och aggresiva hela tiden, jag vill nog helst behålla den trevliga ton som brukar finnas här inne så jag får väl tänka till en extra gång innan jag tycker till nästa gång.

7 kommentarer:

Jonas sa...

Låter skittråkigt! Fortsätt salta :-)

Charlie Truck sa...

Om det vore så enkelt! Men jag vill att det ska var trevligt utan att vara mesigt, roligt och träffande utan att vara onödigt sårande. Det är så enkelt att vara kul genom att vara elak, lite för enkelt ofta.

Hur hittar man den rätta mitten mellan Alex Schulmann och Mia Törnblom?

Jonas sa...

Det kanske är du? :-)Men jag håller med dig. avskyr billiga poänger!

Karin Stensdotter sa...

Tror mig minnas inlägget, något du läste på en flygplats eller ett flygplan? Minns att jag tänkte att det där skulle jag ändå aldrig orka läss ens.
Ungefär som jag aldrig läst ett ord av någon border Schulman, jag är så totalt ointresserad.

Men, men. Klart man ska kunna kritisera det som finns i det ofentliga rummet. Göra sig lustig på andras bekostnad, jag vet, det är frestande. Antagligen ska man det inte. Ändå.

Jag har också tagit bort hela inlägg ibland, det måste ju i och för sig vara tillåtet. Visserligen påstår experterna att de nånstans finns kvar i alla fall, men säg något mer man struntar i.

Jag tycker att du ska skriva precis som du skriver.
Istället för att ta bort hela inlägg kan du, om det hela upprepas, skriva en sån där ilsken ruta om att anonyma kommentarer tas bort omedelbart. För de var säkert anonyma...
Alla slemma typer är anonyma. Man kan ju tala om att man har deras IP och kan spåra dem. Ända hem.

Nu fortsätter jag på ett annat inlägg.
Hej.

Charlie Truck sa...

Kan man ta bort bara kommentarer? Men det hade kännts fegt,och någonstans tyckte jag ju att de hade lite rätt, de anonyma (visst var de anonyma även om de skrev under med Tom och David). Jag misstänker också starkt att det var samma person som skrev fler kommentarer men det vet jag ju inte. Obehagligt blev det iallfall och det enklaste var att ta bort alltihop.

Karin Stensdotter sa...

Ja, du kan som bloggadministratör ta bort kommentarer, man trycker på den där lilla soptunnan så är de borta.
Och har du statistik på bloggen så kan du se om folk kommer tillbaka och räkna ut vilken Ip som lämnat kommentaren i regel.

Anonym sa...

Hej Charlie truck. Jag skrev det anonyma inlägget som svar på din diss av konferenstidningen. Anonymiteten var oavsiktlig. Det framstår ju lite ynkligt med anonyma inlägg, så därför ger jag mig tillkänna så här i efterhand. Även vi ”slemma typer”, vilket jag läste i en kommentar att man är om man inte håller med, vill ju ibland synas. Tycker för övrigt att det finns en smart ton i din blogg, så mer hätskt än så var det nog inte när det kommer till kritan.