lördag 18 augusti 2007

Skattjakt


Så ha man vinkat av barnen till nästa destination. Denna sommar har de inte sovit mer än ett par nätter i sina egna sängar och med jetlag som bonus har de senaste dygnen varit lite förvirrade. Vid 2-snåret låg vi alla fyra i vår säng och tittade på en dokumentär om flyttfåglar. Vid 4 drev vi omkring planlöst i huset, alla vaknade i en annan säng/soffa än den de gick och lade sig i. Dessutom (eller pga?) har barnen fått en maginfluensa och det har inte förbättrat oddsen för god nattsömn om man säger så. Det har varit ett par extremt ineffektiva dagar på jobbet.

Men nu är de med maken hos farmor och farfar och blir ompysslade och jag ägnar lördagskvällen åt parisiska mammors favoritsysselsättning i augusti: jakten på Mary Poppins.

I Paris smed omnejd har "alla" någon form av privat deltisbarnomsorg, dvs någon som hämtar barnen i skolan och leker/badar/lagar mat/läser läxor till föräldrarna kommer hem. Alla vill hitta den perfekta barnvakten; bra med barnen, trevlig, pålitlig, flexibel, disponibel... Dvs den berömda nålen i höstacken. Det är inte så lätt att hitta en pärla som tycker det är OK att jobba en 15 timmar i veckan. Antingen vill de jobba mer (och sticker efter ett par veckor med ca 3 timmars uppsägningstid) eller så får de nya scheman pa universitet/skolan hela tiden och kan plötsligt bara tisdag och torsdag. När höstlovet kommer har vi i regel redan avverkat ett par. Alternativet är fritis men dagarna blir långa om vi ska hämta själva efter jobbet.

Trots dett ligger marknadslönen för en barnvakt (ca 8-9 €/timmen netto) betydligt lägre än städhjälp (12€/timmen). Don't ask me why. I Frankrike är det man i Sverige kallar "hushållsnära tjänster" avdragsgillt och det avdraget motsvara ungefär arbetsgivaravgiften. Så den anställdes nettolön = arbetsgivarens nettokostad. För så låga löner skattar man heller ingenting.

Med perspektiv härifrån så blir den svenska pig-debatten lite konstig. Barnvakts/städhjälp/åldringsvård är ofta den enda möjligheten för en stor grupp invandrarkvinnor och studenter utan rika föräldrar att få ett jobb överhuvudtaget. OK, väldigt få män har de här jobben men jag tror faktiskt inte att dessa kvinnor tycker att de har sämre jobb än sina män som jobbar (ofta svart) på byggen.

Men visst, mitt svenska medelklasssamvete tycker det är lättare att ha en student som knäcker extra som barnvakt än en tre-barnsmamma från Cote d'Ivoire som lämnar sina egna barn till någon annan för att passa mina... Vilket är löjligt för hon kanske behöver jobbet bättre än studenten. Ja, ja vi får väl se hur vi löser det i år, jag har 10 dagar kvar till skolstarten!

Inga kommentarer: