måndag 28 december 2009

In Winter Wonderland

Vi är i Vermont och har jullov. Vi hittade i sista stund ett hus att hyra för en billig penning av ett par universitetsprofessorer som skulle till Venedig över jul. Just nu befinner vi oss mitt i Olles skidfärd! I går var Gumman Tö på besök, idag har Farbror Frost fixat snöfall konstant i snart tio timmar och i natt ska Kung Bore komma med temperaturer ner mot minus 20. Nu är det ett sagorike ute med tung kramsnö som hänger sig kvar på granarna, vi tog en promenad och har inte hört en sådan tystnad på länge.

Jag skrev på Twitter att det ser ut som Jämtland här, fast mer Järpen än Åre. Blånande berg och bondgårdar, gamla halvt övergivna kyrkogårdar och helt övergivna bilvrak. Vi är verkligen på landet, nästan uppe vid den Kanadensiska gränsen. Har ni sett White Christmas, ni vet filmen med Danny Kaye och Bing Crosby som sången kommer ifrån? Den utspelar sig på ett tjusigt värdhus i ett snögt romantiskt Vermont. Vermont symboliserar det urbana östkustbornas bild av landet, det jungfruliga, äkta, goda. Med glada grisar, små skolkasser och sunda värderingar.

Men vi har i ärlighetens namn inte sett så mycket förutom det som finns på gångavstånd. Maken har tagit bilen till närmaste snabbköp en gång, det är allt. Annars har vi promenerat, spelat Scrabble på tre språk (en familjespecialitet som kräver förtroende för medspelarna om man inte behärskar alla språken!), läst, åkt pulka, ritat och lekt med julklapparna. Ganska skönt att ha låga ambitioner och få såsa i pyamas framför brasan. Sen är det ju lite svårt att få sitta i fred där när man har två barn med ett omättligt behov av att spela Monopol.

Vi firade julen här och jag försöker att inte sakna allt det (och alla de) jag tyker är jul för mycket. I december var jag både på ett litet luciatåg och julkonsert i Svenska kyrkan så en del  julstämning har jag ju fått. Man kan ju tycka att jag borde vara van, har inte firat jul i Sverige på många år och både i Frankrike och USA firas ju julen trots allt. Såg mer av New York-julen i år än förra året, fantastiska granar och dekorationer i alla skyskraporna i Midtown, Frälsningsarmen med grytorna som plingar i varje gathörn, skridskoåkare i Central Park, julmuzak och konsumtionshets som vore recessionen ett minne blott, och till och med snö. Men samma sak blir det ju inte, så är det bara.

God fortsättning på er!
Detta helsvenska uttryck som är så praktiskt (liksom för "Tack fär senast" hittar jag ingen översättning på andra språk.)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Karin.
Kan du inte skriva hela eller delar av det här på Lindorbloggen?
Far

Charlie Truck sa...

Hej!
Visst kan jag det!
Dottern

FransyskanH sa...

Charlie, Charlie - ingen lyckas bättre med att fâ mig att vilja âka och utforska Amerikat och alla dess skrymslen och skrâr Bums. Âh vad vintervackert! Och lite lagom jazzigt, pâ nâgot vis, inte bara White Christmas vibbar, men ocksâ lite Woody ALlen (tänk själv: ungt stiligt par med tvâ barn, insnöade i ett hus i Vermont - bara namnet: Vermont - som de dessutom hyrt av ett professorpar som âkt till Venedig av alla ställen. Som upplagt för, ja vad? Allt!).

S sa...

God fortsättning till dig med!

Charlie Truck sa...

H, Ha, du ser rätt igenom mig. Jag var ju bara tvungen att ta med det där om att de var akademiker som skulle till Venedig. Så New England-aktigt! Som en roman av John Irving kanske?

S, Tack!

FransyskanH sa...

Klart du skulle! Som en roman av JI, eller en av C. Truck, kanske?