måndag 16 november 2009

Ehh, det är jag igen...

Jo, jag vet tydligen fortfarande hur man gör för at komma in här. Var tvungen att logga in på blogger för det var så länge sedan jag var här! Har tänkt ut säkert 20 blogginlägg (mer eller mindre intressanta) under min frånvaro. Men tiden och kanske lusten att sätta dem på pränt har saknats. För mig är bloggning väldigt mycket ett vanearbete, kommer jag ur vanan har jag svårt att komma i gång igen.

Men jag har läst, albeit lite försenat. Värdelösast blir twitter som verkligen inte lämpar sig för att läsa ikapp. När det gäller bloggar kan det vara rätt bra att läsa sent, diskussionerna har hunnit bli intressanta, även om det ju innebär att man inte riktigt kan deltaga själv.

Har alltså varit i Europa en sväng, vi behövde förnya våra visum (eller de är redan förnyade men enligt byråkratlogik måste man ut ur landet för att få passen stämplade) och hade rendez-vous på amerikanska ambassaden i Paris. Vi kombinerade det hela med en semetervecka hos farmor och farfar för barnen och jobb för oss. Samt väldigt mycket mat känns det som. Jag hann även träffa en rad vänner samt min bror med familj i London dit jag åkte för att jobba en dag. Jag nästlade mig in med hjälp av ett franskt carte de séjour, ett svenskt körkort (det var tullmänen helt ointresserade av, men visst är det ett officiellt id-kort i Sverige?) och ett makulerat pass, mitt pass låg ju på amerikanska ambassaden och handlades i tre dagar. Kan man få ett vanligt id-kort i Sverige? Vet knappt om jag ägt något.

Blev fast i tullen ett par timmar i går kväll när vi kom också, mina fingeravtryck stämde inte. Jag har verkligen alltid problem med det, går det att göra något åt? Hur fördjupa sina fingeratryck?

Nu börjar veckan!

3 kommentarer:

Hanna sa...

Ett svenskt körkort är ett officiellt id-kort i Sverige, men eftersom det inte anger nationalitet, så gäller det inte för resor inom Schengen-området. Fast eftersom Storbritannien inte tillhör Schengen, så behövs det ju dessutom pass.

Numera kan man skaffa nationella id-kort, som har nationaliteten utskriven, men det är ju bara för resor inom Schengen ändå.

Charlie Truck sa...

Men Fransmän åker med bara ID kort till England. Det står på Eurostars hemsida att det räcker om man är Schengenmedborgare.

Vore det inte smart att lägga till nationalitet på körkortet?

Tack för infon!

Hanna sa...

Kanske har Frankrike och Storbritannien ett avtal om passfrihet? Franska medborgare kan även åka till Marocko med bara id-kort, medan svenska medborgare behöver pass.

Vad gäller nationalitet på körkort, så tror jag inte att Vägverket vill gå i god för att en person från Eritrea, bosatt i Sverige, som vid sin uppkörning för svenskt körkort visar upp ett eritreanskt pass verkligen är eritreansk medborgare. Det är liksom inte Vägverkets grej att intyga det.

Annars var svenska statens invändning mot att skriva ut medborgarskap på id-kort att det öppnar för onödig diskriminering att behöva skylta med sitt medborgarskap för att hyra en film eller handla cigaretter.